Domborítás/Emboss/Deboss

Domborítás/Emboss/Deboss

A domborítás lényege nem más, mint hogy a grafikai elemeket a nyomathordozó síkjától eltérő pozícióba hozzuk. A dombornyomás síkbeli elhelyezkedése szerint megkülönböztetünk:

  • domborítást/emboss

A grafikai elem pozitív irányba tér el a síktól.

Lehetőség van egy vagy többlépcsős, valamint 3D domborításra. Ez bármilyen nyomathordozó esetében megvalósítható. A 3D dombor akár 3 mm-es szürkelemez (könyvtábla, rigiddoboz) esetében is kivitelezhető.

  • vaknyomás

Ebben az esetben zömítjük a nyomathordozót a síktól negatív irányban, úgy hogy a nyomathordozó hátsó oldala nem szenved alakváltozást. Ez az eljárás főleg keménytáblás könyveknél és rigiddobozoknál alkalmazható.

  • negatív dombor/homorítás/deboss

Ennél a felületnemesítésnél a grafikai elemek negatív irányban térnek el a síktól, úgy hogy a nyomathordozó hátsó oldala is alakváltozást szenved.

A domborítás magasságát vagy mélységét a nyomathordozó nyúlási paraméterei, valamint a dombor forma határozza meg. A domborításhoz a klisén kívül szükség van ellennyomó patricára is. A domborítás gépi szükséglete megegyezik az aranyozásnál használt berendezésekkel, az eljárás kombinálható prégeléssel is. Domborítással igen széleskörű, izgalmas díszítőeffekteket lehet elérni. Amit Ön elképzelt az mi megrajzoljuk 3D-ben, virtuális látványtervet készítünk, majd kivitelezzük az Ön igényei szerint.

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.